Principală » Fişiere » Fişierele mele

AI UN LAPTOP -PC SI NU POTI INSTALA WINDOWSUL PE EL ??Instalare Windows 7/8 pe laptop cu bios UEFI
2013-12-23, 2:43 AM

METODA 1 – Instalare Windows UEFI cu Secure boot dezactivat

Această metodă se referă la instalarea pe laptopuri care vin din fabrică cu opțiunile explicate mai jos activate din fabrică.

Pentru a crea stickul USB pentru această metodă, puteți folosi extrem de ușor (Next, next…:-) utilitarul de la Microsoft, Windows 7/8 USB/DVD download tool , care va cere imaginea ISO a kitului de Windows 7 sau 8 și apoi, va formata stickul în format NTFS, așa că atenție, se pierd toate datele.

Pentru a începe instalarea, trebuie să intrați în BIOS-ul laptopului folosind tastele corespunzătoare laptopului vostru care pot fi: Delete, F1, F2 sau F10. În BIOS, trebuie să căutați întâi opțiunea Secure boot pentru a o dezactiva. De obicei, această opțiune se găsește în secțiunea Security. O setați pe Disabled.

Apoi, în funcție de producătorul laptopului și de unde a introdus opțiunile în propriul BIOS, căutați opțiunea "UEFI boot mode” sau "Boot mode”, unde trebuie să dezactivați bootarea UEFI prin alegerea opțiunii CSM boot sau Legacy. Pe anumite BIOS-uri va apărea opțiunea SATA mode: AHCI sau IDE (Compatible). Verificați ca setarea să fie făcută pe AHCI pentru o performanță mărită a hdd-ului din laptop.

Dacă încercați să bootați de pe un stick USB pe un laptop cu Secure Boot activat, nu veți reuși, nu va vedea stickul la bootare. Trebuie dezactivat Secure boot și atunci stickul va apărea în bios la Boot devices.

Dacă folosiți DVD, introduceți-l în unitatea optică, setați apoi din BIOS să booteze de pe DVD și restartați, după care urmați pașii din instalarea Windows-ului 7 sau 8. Dacă folosiți un stick USB, opriți laptopul, introduceți stickul, intrați în BIOS și puneți stickul USB pe prima poziție la Boot device priority.

Urmați apoi instrucțiunile de instalare ale Windows-ului. Când veți ajunge la partiționare și la alegerea partiției C, trebuie să ștergeți toate partițiile și refăcute din nou cu utilitarul din instalare, altfel veți primi eroarea din imaginea de mai jos: Windows cannot be installed to Disk.

Dacă hdd-ul este partiționat în format MBR, nu va da eroarea aceasta și va permite instalarea Windows-ului 7 sau 8.

De vină este GPT-ul de care am vorbit la început, Windows-ul 7 nu se poate instala pe GPT. Folosiți cu încredere butonul Delete pe toate partițiile până când vă rămâne doar una cu Unallocated space. Apoi, creați 2 partiții sau câte vreți voi, dar 2 sunt de ajuns pentru un utilizator normal: C și D. Partițiile se fac pe rând cu ajutorul butonului New. La un HDD de 500GB, pentru partiția cu sistemul de operare, adică C-ul este de ajuns 100 GB, iar pentru a doua partiție cu datele (jocuri, filme, muzică, documente), adică D-ul, restul spațiului rămas.

Apoi, selectați din nou prima partiție creată pentru Windows, cea de 100GB și apăsați Next pentru a finaliza instalarea. Totul va decurge apoi, în mod normal, fără alte setări. Rămân driverele de instalat, aplicații, etc. Pentru drivere de laptop, dacă nu vă descurcați sau nu le aveți, am făcut 2 tutoriale pentru Acer și HP momentan.

METODA 2 – Instalare Windows UEFI cu Secure boot activat

Prin această metodă, veți putea instala Windows 8 pe un hdd cu GPT și Secure Boot activat, folosind astfel avantajele acestor tehnologii descrise mai sus. Windows 7 nu se poate instala peste Secure Boot activat.

Spre deosebire de prima metodă unde nu trebuie să modificați dvd-urile sau stickurile USB cu kiturile de Windows pentru a instala, în această metodă va fi nevoie să modificăm un stick USB pentru a-l face compatibil cu UEFI boot.

Atenție: În această metodă nu puteți folosi decât Windows 8 pe 64 de biți.  Nu se poate instala Windows pe 32 de biți peste Secure boot activat în mediu UEFI.

 

Descărcați de aici, programul Rufus pentru crearea unui stick USB bootabil. Acest utilitar poate fi folosit , printre altele, la crearea de stickuri usb bootabile pe Windows, Linux pentru instalare, scriere BIOS din DOS, etc.

Pentru a crea un stick bootabil UEFI cu Windows 8, aveți nevoie de o imagine ISO făcută după dvd-ul original cu licență. Dacă nu știți cum să creați o imagine ISO, puteți folosi acest program.

După descărcare, rulați programul, alegeți la Device litera stickului USB -> GPT partition for UEFI computer -> FAT32 -> Default -> bifați ultimele 3 căsuțe și în dreptul penultimei căsuțe, alegeți imaginea ISO creată anterior -> Start.

După finalizarea copierii, îl puteți folosi la instalarea sistemului de operare pe un laptop sau pc cu opțiunile activate de la prima metodă.

În același mod puteți creea un stick cu Windows 7 ca să bootați pe un BIOS UEFI, dar cu Secure boot DEZACTIVAT, dacă suportă laptopul să activați UEFI fără să activeze automat opțiunea cu Secure boot                CAM ASTA A FOST VA MULTUMESC PENTRU ATENTIA ACORDATA !  SOBO !

Categorie: Fişierele mele | Adăugat de: SOBO
Vizualizări: 23104 | Descărcări: 0 | Comentarii: 1 | Rating: 5.0/3
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]